Hvad skal du være opmærksom på, når du skal have neutraliseret din hund? - Hundesider.dk
59
post-template-default,single,single-post,postid-59,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.0,vc_responsive
 

Hvad skal du være opmærksom på, når du skal have neutraliseret din hund?

Hvad skal du være opmærksom på, når du skal have neutraliseret din hund?

Når du anskaffer dig en hund, er det vigtigt at overveje om du vil neutralisere dit kæledyr. Neutralisation dækker over de kirurgiske indgreb man laver på kæledyret, for at forhindre det i at reproducere. Neutralisation henviser til kastration af handyr, hvor man fjerner testiklerne, og sterilisation af hundyr, hvor man fjerner æggestokke og livmoderen. Sidstnævnte er et større indgreb end hos hannen. Du skal være helt sikker på, at du ikke har i sinde at avle, inden du får kastreret eller steriliseret din hund.

Neutralisation: Fordele og ulemper

Udover fravalget af at kunne avle, hvilke fordele og ulemper er der så ved sådan et indgreb? Når man neutraliserer en hanhund, kaldes det en kastrering. I dette indgreb fjerner man testiklerne, mens man hos hunnen går ind og fjerner æggestokke og livmoder. Dette indgreb kaldes sterilisation. En neutralisering af dit kæledyr kommer i betydelig grad til at ændre dets adfærd, da man ”stopper” kæledyrets naturlige drift.

En sterilisering stopper hunnen i at komme i løbetid. Hvis du er katteejer og bor i lejlighed, kan du bestemt overveje sterilisering. Hunkatte er meget højlydte i brunsttiden, da de i denne periode kalder efter en mage. Dette er en af de mest mærkbare fordele en sterilisering af en hunkat har. Både for hunkatte og tæver mindsker en sterilisering i høj grad risikoen for kræft i mælkekirtellen, livmoderen og æggestokkene.

Hanhundens temperament er en af de største grunde til, at mange får deres hund kastreret. Efter en kastrering bliver hunden væsentligt mere rolig, og hundens tilhørsforhold til huset og familien øges. Derudover stresser hanhunden ikke i så høj grad som inden kastreringen, fordi driften til at mærke territorium af og etablere dominans ikke er der mere. Man skal dog også være opmærksom på, at en kastrering kan have den modsatte effekt. Da man fjerner testiklerne (hvor hundens testosteron produceres), risikerer man også, at hunden ikke bliver betragtet som hverken han- eller hunhund af andre hunde. Dette kan have indflydelse på hundens humør og i nogle tilfælde gøre den mere aggressiv – altså den modsatte effekt end den man havde håbet på. Derfor er det vigtigt, at du får en snak med din dyrlæge om netop din hund.

Kastreringer og steriliseringer koster ikke det samme. Da tævens indgreb er mere omfattende koster det også mere. Find priserne på Raskedyr.dk/. Her vil du også kunne se priser på vaccinationer og revaccinationer til din hund og/eller kat, samt andre behandlinger og kontroller som er vigtige for dit kæledyr.